Active Cheer -pilottiseurat

Active Cheer -toimintaa lähdetään toteuttamaan vuonna 2015 yhteistyössä pilottiseurojen kanssa. Pilottiseuroina toimivat Golden Spirit Helsingistä, Northern Lights Oulusta, Pyrintö Cheer Team Tampereelta sekä Joensuun Voimistelu ja Liikunta Joensuusta. Active Cheer -toimintaa kokeillaan lapsille ja nuorille eri ikäryhmissä 3-vuotiaista yli 15 vuotiaisiin. 

Pilotin tarkoituksena on löytää vuoden aikana sellaiset toimintamallit, joita voi hyvin mielin lähteä levittämään vuonna 2016 koko Suomen cheerleadingseuroihin. SCL:lla on myös yksi salainen toive. Liitossa toivotaan, että Active Cheer -ohjaajakoulutus osoittautuu oikeasti niin matalan kynnyksen koulutukseksi, että äidit, isät, mummit ja kummit innostuvat lähtemään kouluttamaan itseään uuden lajin ohjaajiksi. Mikä olisi sen parempaa kuin käyttää aikaa ihanien ja innokkaiden lasten ja nuorten parissa sekä siinä samalla oppia itse uuden lajin saloja. Kaikista paras lopputulos Active Cheer -toiminnasta olisi, että se on kaikkien mielestä "vaan niin kivaa”

Active Cheer –pilottiseurojen valinnassa otettiin huomioon seuraavat asiat:
- seuran tarve
- seuran koko
- seuran maantieteellinen sijainti
- tiedon saaminen miten konsepti toimii uudessa ympäristössä lajia tuntemattomalla ohjaajilla
- Active Cheerin ikäryhmät kattavasti

Näillä kriteereillä pyrittiin siihen, että Active Cheer konseptia päästään kokeilemaan eri kokoisissa seuroissa ja maantieteellisesti eri puolilla Suomea. Lisäksi konseptin kannalta pidettiin tärkeänä, että pilottiseurat kattavat kaikki Active Cheer konseptin mukaiset ikäryhmät, ja että pilottiseurojen avulla saadaan tietoa miten konsepti toimii lajia tuntemattomilla ohjaajilla. Kaikkein tärkeimmäksi kriteeriksi nousi kuitenkin seuran tarve harrasteliikuntatoiminnan aloittamiselle tai tukemiselle.

Active Cheer –pilotti kestää valmisteluineen 1 vuoden. Pilottiseuroilta tullaan keräämään palautetta konseptista ja sen toimivuudesta sähköisellä kyselylomakkeella kolme (3) kertaa pilotin aikana. Ensimmäinen kysely tehdään koulutusten jälkeen, seuraava kysely vuoden 2015 helmikuussa ja viimeinen vuoden 2015 touko-kesäkuussa. Ensimmäinen kysely liittyy siis koulutuksiin ja koulutusmateriaaliin, toinen markkinointimateriaaliin, sen toimivuuteen ja ryhmien käynnistymiseen, ja viimeinen kysely liittyy tuntisuunnitelmiin. Näin liiton toimistolle jää tarvittava aika tehdä pilottiseurojen kokemusten pohjalta tarvittavia muutoksia materiaaleihin ennen kuin konsepti avataan kaikkien jäsenseurojen käyttöön. Kyselyjen lisäksi seuroille tehdään pilotin päätteeksi haastattelu (puhelimitse tai vierailukäynti).

Active Cheer pilottiin kuuluu vuoden 2014 syksyn aikana seuraavat valmistelutoimenpiteet:

- Seuran lähipaikkakunnalla järjestettävä lajitaitokoulutus (6h), kouluttajana SCL:n koulutussuunnittelija Nita Rikström tai SCL:n harrastehankkeen työntekijä Ina Tiittula.
- Liikunnan aluejärjestöjen järjestämä Kannustava valmentaja ja ohjaaja- koulutus (3h). Koulutuksen teemat löytyy täältä: http://www.valmentajakoulutus.fi/vok/1-tason-koulutusmalli/1-kannustava-valmentaja-ja-ohjaa/.

Materiaalipaketit
- ryhmien markkinointimateriaali (Active Cheer logot ja julisteet ryhmien infoja varten)
- oheismateriaali tuntien ohjaamiseen: sisältäen tuntisuunnitelmat, välineet ja ohjaajan oppaan